Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 3 juni 2016

Dansk vindkraft i blåsväder


Äntligen har Danmark börjat känna av snålblåsten kring vindkraftverken i landet. Nu inser de ansvariga att den gröna politiken kostar alldeles för mycket pengar. Därför överger man en del av sina uppsatta klimatmål och tänker inte bygga de fem planerade havsbaserade vindkraftverk som skulle stå färdiga 2020.

Förra året satte Danmark världsrekord i förnybar elproduktion då vindkraftverken temporärt stod för 42,1 procent av landets totala elproduktion. Ledamöterna i Folketinget kom 2012 överens om att hälften av landets energiproduktion skulle komma från vindkraft år 2020 och 85 procent år 2035. 

Men nu är det stopp, åtminstone tillfälligt. Till Reuters säger energi- och klimatministern Lars Christian Lilleholt att kostnaderna har ökat dramatiskt sedan man gjorde överenskommelsen. Subventionerna känns betungande när energipriserna i de övriga nordiska länderna har sjunkit så kraftigt. Den enligt Skeppsgossen vansinniga satsningen på förnybart har lett till att danskarna idag får betala mer för sin elström än några andra i världen (se diagram).



Enligt en analys utförd av Eurelectric (European Electricity Association) 2014 utgör 66 procent av en dansk elräkning skatter och avgifter. 18 procent är nätkostnad och 15 procent kostnaden för strömmen. Det är bara Tyskland som kan ståta med nästan lika höga skatter på elen (52 procent). Utan dessa pålagor skulle det danska elpriset ligga under genomsnittet för Europa.

Europakommissionen har också beslutat att Danmark måste slopa sina tariffer för grön energi eftersom de innebär en osund konkurrens mellan de olika energiproducenterna. Det innebär en minuspost i statskassan på 10,5 miljarder Dkr för perioden 2016 till 2025 enligt Ritzaus Bureau. Kostnaden för att köpa in el från de fem vindkraftverk som nu skippas är ungefär densamma.

Det danska exemplet borde få andra länder med planer på att ersätta sin elproduktion med förnybart att dra öronen åt sig. Hittills är det väl bara Spanien som gjort det, medan Storbritannien är väldigt illa ute. Hittills har vi klarat oss hyggligt i Sverige tack vare vatten- och kärnkraft, och nu tycks det som om vindkraften med sitt futtiga tillskott på 11 procent får ökad konkurrens av en annan grön käpphäst, nämligen solceller. I likhet med vindkraften är det en i hög grad opålitlig energikälla som inte levererar nattetid – men det är många narrar som bortser från detta enkla faktum så länge de inbillar sig att de ”räddar” klimatet.    



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare