Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 15 mars 2013

Det geologiska perspektivet


Vetenskapliga fakta tolkas mycket olika av oss människor. Men det är minst sagt förskräckande när forskare vill styra våra liv efter sina tolkningar av klimatet och dess betydelse för framtiden. Man kan med fog fråga sig om de överhuvudtaget ägnat en tanke åt jordens historia i ett geologiskt perspektiv.


På en geologisk tidsskala är ju människans historia bara en blinkning jämfört med de 4,5 miljarder år som jorden existerat. Den senaste istiden för ungefär 12 000 år sedan kan för geologen lika väl ha inträffat för en vecka sedan – och den kan ju absolut inte skyllas på människan. Men det är sällan eller aldrig som dagens påstådda uppvärmning ställs i relation till denna händelse, utan klimatforskarna verkar mer intresserade av avvikelser i vädermönstren och minimala temperaturförändringar i vår egen tid.

En annan fråga som ingen tagit sig tid att diskutera är vad som skulle ha hänt utan den påstådda globala uppvärmningen. Hur kallt skulle det då ha varit? Hur stora delar av vår värld skulle då ligga istäckta? (Vid bara några graders lägre genomsnittstemperatur skulle världen dessutom ha stått inför en livsmedelsbrist utan like.) Och om det nu är så att människans aktiviteter lett till ökade CO2-halter i atmosfären, hur varmt eller kallt skulle det ha varit utan människans antagna påverkan under låt oss säga 1900-talet?

En man som funderat i liknande banor är Lars Jonsson, ornitolog och konstnär och medarbetare i The Climate Scam (www.theclimatescam.se) Jag tar mig friheten att citera ett stycke ur ett av hans inlägg:

”Sedan klimatdiskussionen kom igång på allvar för ca tio år sedan har vi upparbetat en sensibilitet för just väderrekord, något som egentligen inträffar hela tiden på någon plats under något dygn eller period. Återkommande rekord är snarare regel än undantag, men under senare tid har de tolkats som tecken i tiden, för just klimatförändringar. Media har generellt uppmärksammat alla rekord runt om i världen som uppfattas som tecken på den pågående ”antropogena uppvärmningen” och diskuterat dessa utifrån ett sådant perspektiv. Köldrekord i mer avlägsna trakter… blir oftast bortglömda eller figurerar som en kort notis. Några braskande kommentarer om att den globala uppvärmningen hävts eller åtminstone bromsats in i samband med rapporteringen av ovanlig kyla och snö har åtminstone inte jag noterat, något som ju trots allt inte borde vara helt verklighetsfrämmande som slutsats. När kraftiga snöfall drabbar vårt närområde och upplevs direkt av medborgarna fogas dessa istället elegant in i den stora katastroffamilj som våra utsläpp orsakar, så skedde t.ex under snöstormen i östra Sverige den femte december förra året. Ibland kan man fråga sig hur mycket vädret utanför fönstret påverkar oss svenskar i vår inställning till klimathotet.”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare