Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 13 maj 2012

Grön energi gör människor fattiga




Värst drabbade av klimatvansinnet är världens elkonsumenter, säger analytikern Lawrence Solomon i en artikel i “Financial Post”. Och allra värst drabbade är invånarna i Kanada, Storbritannien, Spanien, Danmark och Tyskland, där elpriserna stigit kraftigt till följd av övergången till ”grön energi”. Sverige är inget undantag – sedan 1999 har elpriserna härhemma stigit med 80 procent.


Ett exempel är delstaten Ontario i Kanada, som skrotade sina toppmoderna kolkraftverk för att lägga sig på en tätplats bland de gröna. Delstaten betalade över 80 gånger gängse marknadspris till de riskkapitalister som byggde vindkraftverk etc. Resultatet blev att elpriserna ökade med 50 procent och kommer att fortsätta göra det. Övriga delar av Kanada är också illa ute. Energistyrelsen räknar med 42 procent högre elpriser år 2035, men det finns också analytiker som förutspår 50 procent högre priser redan 2020.

Ungefär likadant är det i Europa. Danmark, som tidigt drabbades av klimatskräck, har idag industrivärldens högsta elpriser, runt 0,25€ per kWh. I Sverige ligger vi inte långt efter med 0,17€ per kWh. Efter Angela Merkels helomvändning hamnar Tyskland på andra plats, följt av andra politiskt korrekta nationer som Belgien och det krisdrabbade Spanien.

Välfärden hotas inom hela EU. I Tyskland beräknas 15 procent av invånarna vara drabbade av ”fuel poverty” (energifattigdom), vilket innebär att de måste använda mer än 10 procent av hushållets inkomster för att betala el- och gasräkningar. Uppskattningsvis 600 000 låginkomsttagare i Tyskland har fått leveranserna avstängda därför att de inte haft råd att betala räkningarna.

I Storbritannien, som satsat hårt på att ställa om till grön energi, har 12 miljoner mniskor hamnat under “energifattigdomsgränsen”. Av dem står vindkraftsberoende Skottland för 900 000.

Invånarna i USA kan däremot se fram emot sjunkande elpriser. Det förklaras av att landet också framöver kommer att satsa på fossileldade kraftverk, där andelen gaseldade anläggningar väntas svara för 60 procent av energiförsörjningen i framtiden.

Hur stämmer nu det med Obamas tal om omställning till grön energi? Det stämmer förstås inte alls utan är resultatet av en medveten politik som grundlades av – hör och häpna! – Bill Clinton och hans vicepresident Al Gore. De skrev gladeligen på Kyotoprotokollet för att visa världen att de månade om klimatet, väl medvetna om att det aldrig skulle ratificeras av kongressen. De flesta andra stater försökte leva upp till protokollet, medan George W. Bush fortsatte att prata men inget göra. Det gäller också Obama som pratat mer om Obamacare än om klimatet.

Förmodligen får USA en ny president i år, vilket kommer att innebära ännu större satsningar på fossila bränslen och oljeutvinning. Amerikanerna inser att en tryggad och fungerande energiförsörjning är grundbulten i en framgångsrik ekonomi. Satsningarna på alternativa energislag har hittills visat sig bortkastade, varför det inte lär bli några nya subventioner till vare sig vind- eller solkraft. Tänk om svenska politiker kunde vara lika förutseende...







1 kommentar:

  1. Själv tror jag att den ekonomiska krisen i Europa till väldigt stor del skylles den extremt felaktiga energipolitiken som bedrivs.
    Ta Sverige som exempel. Tänk om vi på ena eller andra sättet skulle få en regering som ville halvera energipriserna. Jag är övertygad om att denna åtgärd ensam skulle få tiodubbelt större effekt på ekonomin och arbetslösheten än alla övriga s k "åtgärder" tillsammans.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare